..

 

Το απολυτίκιο του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα ψάλλει ευλαβικά ο 50μελής χορός «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», στην συναυλία του προς τιμήν της Α.Μ. της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημοσθένους  Παϊκοπούλου, στα «Πρωτοκλήτεια 2014». Άλλωστε μ’ αυτόν τον ύμνο η χορωδία πάντοτε ανοίγει όλες τις εκδηλώσεις της στην Αποστολική πόλη των Πατρών, προς τιμή του προστάτη και Πολιούχου Αγίου όλων των Πατρινών.                                                                                                                                                  Ο Απόστολος Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του κορυφαίου Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε Πρωτόκλητος. Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου και μετά έγιναν μαθητές του Ιησού Χριστού, όταν τους κάλεσε κοντά του.
Η ιστορία της ζωής του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.
Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλη απήχηση στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων, συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σταυρό σχήματος  Χ. Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του, μέχρι σήμερα δε τον τιμούν και τον σέβονται, έχοντάς τον ως Πολιούχο και προστάτη τους, προσκυνώντας τα λείψανά του και την Αγία κάρα του.

23-11-2014: Συναυλία της χορωδίας Θεόδωρος Φωκαεύς προς τιμήν Α.Μ. της Μ.τ.Χ.Ε. Δ. Παϊκόπουλου στα Πρωτοκλήτεια 2014.

ΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ – ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ – ΗΧΟΣ Δ΄

Χειρόγραφο – Παρτιτούρα

ws-twn-apostolwn

No votes yet.
Please wait...